Hírek

Főoldal

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

A jó nyílászárók kulcsa Gál Attila, az Ablakszerker Kft. kereskedelmi vezetője szerint

„Egy nyílászáró legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés” – többek között ebben látja a jó nyílászárók kulcsát Gál Attila, a GABO ablakokat gyártó és forgalmazó Ablakszerker Kft. kereskedelmi vezetője, aki a Homeinfónak adott interjújában három szempontot részletezve ismertette, mi kell a minőségi ablakokhoz. Beszélt arról is, hogy munkatársai és a cég szerződött partnerei minden megrendelést egyben egy projektként is kezelnek, melynek keretein belül a kollégái az igényfelméréstől kezdve az ajánlatadáson, megrendelésen át a beépítésig végig kísérik a vásárlót.

Az alapanyag fontos, de nem minden

Homeinfo: - Rákerestem az interneten a nyílászáró szóra. Ha csak az első találati oldalt nézem, az látszik, hogy a minőségre, a minőségi alapanyagokra, külön kiemelve a különböző vasalatokat, egyéb alkatrészeket, sokan felhívják a figyelmet. Mitől lesz jó egy nyílászáró, milyen ismérvekkel kell rendelkeznie egy ablaknak, ajtónak, ha hosszú távra tervezünk velük?

Gál Attila: - Mielőtt konkrétan válaszolnék a kérdésre, szögezzünk le egy fontos alapgondolatot: minőségi alapanyagokból is lehet borzasztó minőségű nyílászárót készíteni. Nyilvánvalóan nagyon fontos a jó alapanyag, de az önmagában nem nyújt garanciát a vásárlónak arra, hogy az abból készített ablak is jó lesz. Számos nyílászárós cég kommunikálja azt, hogy azért érdemes őket választani, mert minőségi, német alapanyagokból dolgoznak, és ilyenkor a szakmában jól csengő német márkaneveket fel is sorolják.

HI: - Ha a jó alapanyag lényeges része a jó nyílászárónak, akkor ezt azért eléggé érthető.

G. A.: - Persze, csak hadd mondjak erre egy konyhai hasonlatot! Megvehetem én a legdrágább argentin marha hátszínt is, ha sem tudásom, sem tapasztalatom, sem megfelelő eszközöm nincs a feldolgozásához. Sokan jártunk már úgy, hogy nagyon akartunk valami finomat főzni, be is vásároltunk hozzá minőségi hozzávalókat, órák alatt elkészítettük, tálaltuk, de minden igyekezetünk ellenére sem az került a tányérunkra, amit előtte elképzeltünk. Sokkal olcsóbb, és a végeredményt tekintve jobb lett volna, ha elmegyünk egy étterembe. Mindezek fényében a kérdés az, hogy az élet más területén miért vagyunk elnézőbbek? Konkrétan: miért hisszük el, hogy az ablakgyártáshoz elég csak megvenni az alapanyagot?

HI: - Mi kell még hozzá?

G. A.: - A tökéletes végeredményhez, az elégedett ügyfélhez véleményünk szerint három dolog szükséges: a már említett alapanyag mellett a nagy hangsúlyt kell fektetni a feldolgozás minőségére, illetve a szolgáltatás színvonalára.

gabo_gal attila_hir.jpg

 

Ami műszakilag indokolt, azt nem spórolhatjuk meg

HI: - Haladjunk sorban! A már részben taglalt alapanyagnál milyen szempontkora figyeljünk oda, ha nyílászárót választunk?

G. A.: - A legfontosabb, hogy pont az a minőségű, és abból éppen annyi kerüljön bele a termékbe, amire az adott nyílászárónak „szüksége van” az évtizedekre tervezett működés érdekében. Ha bármiben kompromisszumot kötünk, azzal nemcsak az adott alapanyag, részegység tekintetében engedünk, hanem az összes többiében is, hiszen a végtermék legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés.

HI: - A feldolgozásnál milyen szempontoknak kell érvényesülnie?

G. A.: - Itt részben kötelező előírásoknak kell megfelelni, de ugyanilyen fontos, hogy az adott gyártó milyen filozófia mentén szervezi a munkát. A GABO Ablakok esetében azt tudom mondani, hogy nálunk a gyártástechnológiai előírások és rendszeres rendszerbeszállítói auditok mellett tapasztalt, kvalifikált szakembereink a piacon elérhető legjobb technológiák felhasználásával készítik a nyílászárókat. Fontos megjegyezni, és ez a mi filozófiánk része, hogy hiába dolgoznánk mi kiváló szakemberekkel, ha a munkájukhoz nem kapnák meg a legmegfelelőbb eszközöket is. Ez természetesen fordítva is igaz, ebben sem a vevők, sem a saját elvárásaink nem hagynak mozgásteret.

gabo_gal attila_hir_2.jpg

 

Minden megrendelés egy projekt is egyben

HI: - A minőségi nyílászáró 3. pilléreként a szolgáltatást jelölte meg. Laikusként azt gondolom, itt is legalább akkora különbség lehet az egyes cégek, vállalkozások között, mint az előző két pontnál.

G. A.: - Az Ablakszerker Kft. munkatársai és szerződött partnerei minden megrendelést egyben egy projektként is kezelnek. A kollégák az igényfelméréstől kezdve az ajánlatadáson, megrendelésen át a beépítésig végigkísérik a vásárlót. Sokszor ez egy hónapokon át tartó folyamat, hiszen már a tervezés megfelelő szakaszában tanácsokkal látjuk el az ügyfelet, ahonnan számítva a beépítésig akár egy év is eltelhet. Nyaraló felújításától kezdve az új építésű családi házon keresztül a több száz lakásos lakóparkokig sokféle kisebb-nagyobb projektet kezelünk folyamatosan, egymással párhuzamosan.

HI: - Ez nyilván cégenként eltérő lehet, hogy a megrendelt nyílászáróra mennyit kell várni. Ha Önöknél az átlagosnál többet, ez azt is jelentheti, hogy rengeteg a megbízásuk, és azt is, akár ezzel együtt is, hogy a kapacitásaik végesek.

G. A.: - Az biztos, hogy a GABO ablakok nem lesz „mindenki” nyílászáró-gyártója. A piac sajátossága, hogy mindig lesznek olyan gyártók, akik gyorsabbak és olcsóbbak lesznek nálunk, éppen a már elmondottak miatt, és ehhez mindig társul is az adott vevőkör. Ők valami mást akarnak, mint amit mi nyújtunk. Ugyanakkor örülünk annak, hogy kezd kialakulni Magyarországon egy olyan stabil vásárlói kör, amelynek nemcsak lehetősége, hanem megfelelő tájékozódáson alapuló rálátása, illetve szándéka is megvan ahhoz, hogy minden részletében minőségi nyílászárót válasszon. Számukra lehet egy kényelmes és rugalmas hazai választás a GABO ablakok. Mi sosem leszünk a legnagyobb hazai nyílászáró gyár, maradunk kis-, közepes gyártó, de lehetőség szerint változatlanul az egyik legjobb.