Hírek

Főoldal

A helytelenül beépített ablak súlyos problémákat okozhat

Így kerüljük el

Házak és lakások tömege készül el úgy, hogy az ablakot helytelenül építik be. Ennek okait most nem kutatjuk, inkább azzal foglalkozunk, hogy milyen problémák erednek ebből és lehetséges-e az utólagos javítás.

Laikusként is érdemes tájékozódnunk

Hiába nem vagyunk szakmabeliek, ne mulasszuk el, hogy legalább minimálisan képben legyünk. A nagy, nemzetközi szigetelő- és szerelési segédanyag gyártók videócsatornáján sok oktatóanyagot találunk, ezeket megnézve néhány fontos dolog a helyére kerül nálunk is, ez pedig jól jön akkor, ha egy szakemberrel kell majd a beépítésről beszélnünk vagy lényeges dolgokra rákérdeznünk.

Sajnos az elmúlt évtizedekben szinte minden hibára láttunk már példát: a nem megfelelő rögzítéstől kezdve, (akár csavarok nélkül, ami élet- és balesetveszélyes), az elmért beépítési hézagokon át (minimális vagy túl sok), egészen a szigetelés hiányáig (hiányzó PUR-hab a szerkezet és a káva között).

Az efféle problémák mögött mindig emberi mulasztások vannak: a szakértelem és a gyakorlat hiánya.

gabo_ablakbeepites_hir_1.jpg

 

A hibás beépítés megelőzése

A fenti elrettentő esetekből tanulva tehát próbáljuk meg a lehető legalaposabban kiválasztani, hogy kitől vásárolunk, nézzünk utána, hogy vannak-e és milyen referenciái, mennyi és milyen ügyfélminősítés található róla. Egy magára valamit is adó, minőségi munkát kínáló vállalkozó büszke lesz a referenciáira, ügyfélajánlásaira.

Fontos, hogy az elvégzett munkát tételes számlával és a szerkezetekre vonatkozó dokumentációkkal vegyük át! Ezekre nem csak akkor lehet szükség, ha jótállási igényünknek szeretnék érvényt szerezni, hanem akkor is, ha a jövőben energetikai felújítási programban veszünk részt, ahol elengedhetetlen, hogy a szerkezeteink hőátbocsátási értékeiről gyártói tanúsítványunk legyen.

gabo_ablakbeepites_hir_2.jpg

Bármilyen észrevételünk, aggályunk van a beépített nyílászárónkkal kapcsolatban, azt sose akarjuk magunk megoldani. Eleve balesetveszélyes tapasztalat, tudás és megfelelő szerszámok nélkül nekiállni akár csak egy ablakszárny leemelésének is, másrészt a gyártói jótállás elvesztésével is járhat, ha a jobbító szándékunk ellenére rontunk a helyzeten.

 

A hibás beépítésből adódó problémák megoldása – Csere vagy javítás?

Vegyük fel a kapcsolatot a kereskedővel, majd lehetőség szerint a legpontosabban fogalmazzuk meg a tapasztalt problémát. A kiérkező szakember a hiba feltárása után állást tud foglalni, hogy milyen további lépések szükségesek, melyek széles skálán mozoghatnak, az egyszerű finomállítástól, akár a bontásos szerkezetcseréig.

Ha deformációt tapasztalunk, az alapfunkciók nem működtethetők - nyitás, zárás, buktatás -, valamint a szerkezet hő- és hangszigetelési tulajdonságai nagymértékben leromlottak, akkor feltétlenül érdemes a cserében gondolkodni, mert az egyszeri nagyobb beruházás után az új nyílászáróval hosszú távon csökkenthetők lesznek a fűtési, hűtési költségek és az általános komfortérzetünk is javul.

Legyünk tisztában azzal is, hogy a jó alapanyag önmagában nem garancia a jó minőségű végtermékre. Ez azért fontos, mert a vásárlók hagyományosan inkább az ablakprofil és vasalat márkákat keresik, mint gyártót.

gabo_ablakbeepites_hir_3.jpg

Műanyag vagy alumínium ablakot válasszunk?

Mind műanyagból, mind alumíniumból lehet minden igényt kielégítő, minimális karbantartással hosszú évtizedekig problémamentesen működő nyílászáró szerkezeteket gyártani, ehhez csak megfelelő alapanyag, szaktudás és tapasztalat, valamint ellenőrzött gyártástechnológia kell. A két alapanyag közötti különbséget érdemes inkább abban keresni, hogy egy bizonyos méret alatt gazdaságosabb műanyagot választani, míg vannak méretek és helyzetek, ahol már elkerülhetetlen, hogy alumíniumból készüljön a szerkezet.

Persze nem lehet elmenni azon vásárlói igények mellett, ahol már presztízskérdés, hogy a homlokzati nyílászárók mérettől függetlenül alumíniumból készüljenek, hiszen az alumínium már alapanyag szinten is értékesebb, és a megmunkálása is nagyobb hozzáadott értéket, szaktudást kíván meg, így a végtermék is exkluzívabb lesz.

Rendeltetésszerű használat és egy-két évenkénti karbantartás mellett egy jól legyártott és beépített nyílászáró alapanyagtól függetlenül, hosszú évtizedekig hibamentesen működik, de karbantartás – takarítás, kenés, finomállítás – nélkül pár év alatt is elhasználódhat az új szerkezetünk, bármennyire is jó volt új korában.

 

Az ablakszerkezetek karbantartása

Fontos, hogy takarításhoz sose használjunk olyan tisztítószereket, melyek durva szemcséket vagy oldószert tartalmaznak. Az első a felületet karcolhatja össze, míg a második a fólia bevonatot kezdheti ki. Ezek a hibák a későbbiek folyamán nehezen, vagy egyáltalán nem visszafordíthatók és többnyire a gyártói jótállás elvesztésével járnak.